Du är här:

Dödsboanmälan

När tillgångarna efter den avlidne är små kan en dödsboanmälan ersätta en bouppteckning.

När en person har avlidit ska man enligt lag göra en bouppteckninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster – en sammanställning av tillgångar och skulder – och lämna in till Skatteverket. Om den avlidne inte hade större tillgångar än att det finns 5 000 kronor kvar när begravningskostnader och andra kostnader i samband med dödsfallet är betalda så kan en dödsboanmälanPDF göras istället.

Dödsboanmälan är en enklare form av bouppteckning

En dödsboanmälan kan ses som en enklare form av bouppteckning och ska ske inom två månader från dödsdagen.

Om det finns hus, bostadsrätt eller mark i dödsboet måste däremot en bouppteckning göras. Likaså om någon av dödsbodelägarna kräver en bouppteckning, om det krävs omfattande utredning, eller om det finns ett testamente eller äktenskapsförord.

Socialtjänsten kan kostnadsfritt hjälpa dig att upprätta en dödsboanmälan och lämna det till Skatteverket för registrering. Ett hembesök kan bli aktuellt i samband med utredning och innan boet är avvecklat.

Inför kontakten med dödsbohandläggare bör du läsa igenom "Uppgifter om dödsboanmälan"öppnas i nytt fönster och fylla i blanketten "Ansökan om Dödsboanmälan"PDF.

Begravningskostnader

Om tillgångarna i dödsboet inte räcker till begravningskostnaderna kan du ansöka om ekonomiskt biståndöppnas i nytt fönster för begravningskostnader upp till fastställt normbelopp.

Sidan uppdaterades

2020-02-04

Sidansvarig:

E-tjänster och blanketter

Besöksadress

Nygatan 16
Örnsköldsvik