Du är här:

Dödsboanmälan

När ett dödsbo saknar tillgångar

När en person har avlidit ska man enligt lag göra en bouppteckninglänk till annan webbplats– en sammanställning av tillgångar och skulder – och lämna in till Skatteverket. Om den avlidne inte hade större tillgångar än att det finns 5 000 kronor kvar när begravningskostnader och andra kostnader i samband med dödsfallet är betalda så kan en dödsboanmälan göras istället.

Dödsboanmälan

En dödsboanmälan kan ses som en enklare form av bouppteckning och ska ske inom två månader från dödsdagen.

Om det finns hus, bostadsrätt eller mark i dödsboet måste däremot en bouppteckning göras. Likaså om någon av dödsbodelägarna kräver en bouppteckning, om det krävs omfattande utredning, eller om det finns ett testamente eller äktenskapsförord.

Betala inte räkningar som den avlidne lämnat efter sig innan det är klart om dessa kostnader kommer att godkännas i en dödsboanmälan. De tillgångar den avlidne lämnar efter sig ska prioriteras till begravningskostnaden.

Om du förvaltar eller är dödsbodelägare i ett dödsbo som saknar tillgångar kan du vända dig till välfärdsförvaltningens försörjningsstödsenhet för att göra en dödsboanmälan.

Dödsboanmälan är kostnadsfri.

Sidan uppdaterades

2019-01-22

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Kontaktcenter
0660-880 00
Skicka e-post

Försörjningsstödsenhetens mottagning
0660-880 84

Telefontider mottagningen
måndag-fredag
10:00-11:30
Skicka epost till mottagningen

Besöksadress

Nygatan 16
Örnsköldsvik