Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Västernorrland har skärpt de allmänna råden i länet för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Stark framtidstro

"Med en stark framtidstro ska offentliga och privata aktörers visioner resultera i att de investerar och samverkar för Örnsköldsvik som helhet."

Stark framtidstro är ett av fem mål för Örnsköldsviks fortsatta utveckling.

Trycket på att bygga och investera är stort i Örnsköldsvik. Här hittar du några exempel på processer och satsningar som redan är i full gång:


”I Örnsköldsvik känns det som att man har ett bra driv och vill framåt”

Vid sidan av arbete och service är ett attraktivt boende en förutsättning för att människor ska vilja bo i Örnsköldsvik. I dagsläget pågår flera större bostadsprojekt och fler planeras. Två nya områden är Kusthöjden och Varvskajen, med utsikt över centrala Örnsköldsvik och hamninloppet och med närhet till Inre hamnen. Visionen är att fler bostäder ska byggas här.

I dagsläget finns behov av fler hyresrätter i kommunen samt boenden för äldre, då en stor del av befolkningen börjar närma sig pensionsåldern. Och det passar det stockholmsbaserade fastighetsbolaget Nischer Properties som handen i handsken.

– Det vi fokuserar mest på är hyresrätter som alla ska ha råd att bo i, det andra är kvalitativa bostadsrätter för 55-plussarna som har råd och som vill bo bra fastän de inte vill ta hand om ett helt hus, berättar David Aspehult, vd för Nischer Properties.

Attraktiva lägen
Nischer har skrivit ett markanvisningsavtal för ett seniorboende i bostadsrättsform på Varvskajen, ett boende för aktiva seniorer som vill ha nära till centrum och nöjen. Totalt rör det sig om cirka 60 bostäder och förutsatt att detaljplanen blir godkänd kan det bli byggstart under 2019 och inflyttning våren 2021.

– Vi fokuserar på storstäder, universitetsstäder och tillväxtorter. När vi gjorde en analys av Örnsköldsvik såg vi att det finns en stor grupp i åldern 19–35 som vill ha bostad i attraktiva lägen. Den andra målgruppen som var överrepresenterad var +55 år. Jag är själv gammal norrlänning, uppvuxen i Kiruna och Umeå, och jag tycker att Örnsköldsvik är väldigt vackert. Uppe på Kusthöjden är det otroligt vackert med utsikten och med närheten till naturen. Varvskajen ligger också fantastiskt bra till med närhet till vatten, staden och det nya fina resecentrumet, säger David.

På Varvskajen är tanken att flera aktörer tillsammans ska utveckla området och förutom Nischer Properties har kommunen fått in förslag från fem olika exploatörer. Det gamla stationshuset kommer här att få en central roll som offentlig miljö i form av en restaurang, ett kafé eller liknande.

På Kusthöjden ligger närmast att åtgärda infarten med asfalt, räcken, belysning samt göra en belyst gångväg ner till resecentrum. Detaljplan finns också klar för tre flerbostadshus och här ska Nischer Properties bygga totalt omkring 150–300 lägenheter. Hur många det blir beror på lägenheternas storlek.

– På Kusthöjden har vi börjat med bygglovsprojekteringen som kommer att pågå under hela våren. Till sommaren vet vi vilken typ av lägenheter det kommer att bli här och de kommer sedan att produceras i etapper. Det är ett fint område för hyresrätter. Det ligger nära stan och det planeras mycket annat där i framtiden med hotell och snedhiss, säger David.


Gynnsamt företagsklimat
Från Örnsköldsviks kommun tycker man givetvis att det är positivt att externa investerare har börjat upptäcka Örnsköldsvik. Att det finns en framtidstro, att staden växer och dessutom har ett unikt läge med höga berg och havet inpå knuten är saker som brukar nämnas som fördelarna med kommunen, samt att man sett att det går att tjäna pengar här.

– Allt sånt spelar in i sammanhanget. Vi brukar titta på om det är ett gynnsamt företagsklimat i en kommun, goda kommunikationer, om det finns högskolor eller universitet som kan vara drivande, vad man har för mål för befolkningen. I Örnsköldsvik känns det som att man har ett bra driv och vill framåt, sammanfattar David.

Sidan uppdaterades

2019-05-23

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Frida Knutsson
Utvecklingsledare
0660 - 883 26
Skicka e-post

Mer information