Örnsköldsviks stadskärna blir medborgarnas nya vardagsrum

Idag lanserar Fastighetsägarna MittNord, Cesam och Örnsköldsviks kommun en gemensam hemsida för bokning av privata och offentliga platser mitt i stadskärnan. Detta blir därmed Sveriges första digitala plattform för medborgardriven stadsutveckling.

I och med lanseringen av hemsidan får samtliga medborgare möjlighet att boka ett antal offentliga platser och privata innergårdar, som i dag endast används för parkering. Via hemsidan taplatsiovik.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ges en överblick av ett urval platser som tydligt beskrivs och visualiseras. Det förenklade bokningsförfarande innehåller även praktisk information i form av checklistor och länkar till nödvändiga tillstånd från kommun och Polis.

Förutom att skapa utrymme för liv i stadskärnan är tanken att förenkla möjligheten till att testa nya verksamheter, lansera nya produkter, arrangera events, aktiviteter eller utställningar i en kreativ miljö. Platserna ska även kunna nyttjas av privatpersoner som exempelvis kan arrangera loppis eller bjuda in vänner fira din födelsedag på ett nytt och roligt sätt.

För att få engagemang hos medborgare att skapa aktivitet och liv i staden behöver tillgängligheten förenklas. Som ett naturligt nästa steg hoppas vi därför även att kunna komplettera med vakanta butikslokaler för pop-up-verksamhet eller andra aktiviteter, säger Anette Forsberg, centrumutvecklare, Cesam.

I dagsläget finns 4 privata och 3 offentliga platser bokningsbara på hemsidan. Ambitionen är att verka för att utöka antalet platser.

Projektet har genomförts på initiativ av Fastighetsägarna MittNord i nära samverkan med Cesam och Örnsköldsviks kommun. Finansiärer är Fastighetsägarna MittNord och Världsklass Örnsköldsvik.


Aktuelltartikel publicerad av: Caroline Jonsson

2018-12-17